Het wijnverhaal: Op bezoek bij Château Saint-Esteve

Aan het eind van een lange oprijlaan, ligt het château waar al 300 jaar wijn wordt gemaakt. Sinds 1984 maakt de familie Latham er uitgelezen wijnen op de terroirs van Corbières en Boutenac. De familiegeschiedenis staat bol van ronkende namen zoals George-Daniel de Monfreid, Henry de Monfreid en Hubert Latham, mannen die een stempel drukten op de 19de en 20ste eeuw door hun onverschrokken ondernemingen, inventiviteit en doorzettingsvermogen.

 

David, de jongste telg, ontvangt ons hartelijk en praat geestdriftig over de cuvée’s. Hij neemt ons mee de schuur in en toont ons de betonnen en roestvrijstalen citernes. Daarna gaat het naar de wijngaard, slechts op enkele stappen van het château. We lopen achter hem aan over de klei/kalkbodem en luisteren naar zijn uitleg terwijl we genieten van het landschap en de stralende zon. Vandaar brengt hij ons naar de gezellige degustatieruimte waar de flessen uitgestald staan, we luisteren naar zijn vlotte uitleg en bekijken de klassevolle etiketten.

 

David beklimt een trapje en opent een deur in de zijmuur. ‘Regardez,’ zegt hij. We steken onze koppen in de koele lucht die naar buiten stroomt en zien de barriques in het gedempte licht. Wij zien de vaten, maar hij toont ons het resultaat van hard werk, doorgedreven studie, kennis en traditie.

 

Tenslotte klokt de wijn in de glazen en start het proeven. De Ganymède en de Altaïr zijn absolute topwijnen. Rond, soepel, met rood fruit en een lange afdronk, verlangen deze wijnen naar een 3-tal jaren evolutie op fles. Maar de hele selectie is het resultaat van een vakkundige bereiding, zo spuwden we bijvoorbeeld de Grenache blanc met grote tegenzin in het bakje.

 

Bij iedere nieuwe fles kijkt David ons verwachtingsvol aan. Wanneer we hem complimenteren met de uitstekende wijnen straalt hij. Geen arrogantie hier, of het uitstallen van rijkdom, maar trots. En de altijd terugkerende, altijd aanstekelijke passie.

 

http://www.chateau-saint-esteve.com/

Château Saint-Esteve kiest voor Vinum broker